Loopsheidspreventie teef

Indien u geen nestje wilt met uw teef is het sterk aan te raden om haar te laten steriliseren. Bij een sterilisatie worden de eierstokken chirurgisch verwijderd waardoor de teef niet meer loops zal worden en bijgevolg ook niet meer vruchtbaar zal zijn. Steriliseren heeft ook een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen voor de hond. Hieronder hebben we de voor- en nadelen even op een rijtje gezet.

Voordelen van sterilisatie bij de teef

  • Als de ingreep wordt uitgevoerd voor de eerste loopsheid, rond 6-7 maanden leeftijd, is de kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren op latere leeftijd bijna nihil. Melkkliertumoren komen voor bij 25% van de teven die 4x of vaker loops zijn geweest. Deze tumoren worden niet alleen erg groot maar zijn in de helft van de gevallen zelfs kwaadaardig en kunnen dus uitzaaien naar de rest van het lichaam. Indien gesteriliseerd wordt voor de eerste loopsheid, daalt de kans op melkkliertumoren tot minder dan 1%. Dat een teefje eerst loops moet worden voor ze wordt gesteriliseerd is dus NIET waar.
  • Een baarmoederontsteking komt vrijwel uitsluitend na de loopsheid voor. Uw hond is hier doodziek van en kan zelfs sterven als ze niet snel geopereerd wordt. Een gesteriliseerde teef kan geen baarmoederontsteking krijgen.
  • Sommige honden ontwikkelen steeds ongeveer 2 maanden na de loopsheid schijndracht. Dit leidt tot ongewenst gedrag, zoals piepen, onrust, graafgedrag, slepen met knuffels en soms zelfs melkproductie. Sterilisatie voorkomt schijndracht.

Nadelen van sterilisatie bij de teef

  • De kans op overgewicht neemt toe omdat het metabolisme van uw hond vertraagt. Ze gaat dus efficiĆ«nter met haar voeding om. Honden die na de sterilisatie op een speciale voeding voor gesteriliseerde honden worden gezet, blijven meestal wel mooi op gewicht. U krijgt van ons dus steeds een staal aangepaste voeding mee naar huis.
  • De kans op incontinentie op oudere leeftijd is na de ingreep iets verhoogd omdat honden na de ingreep bijna geen vrouwelijke hormonen meer produceren. Door afwezigheid van deze hormonen wordt de blaassluitspier slapper. Bij een klein percentage honden leidt dit tot incontinentie. Risicorassen zijn met name grote rassen en honden met een gecoupeerde staart. Indien de hond incontinent wordt, kan dit meestal goed behandeld worden met medicijnen. Soms moet dit levenslang worden gegeven.
  • De hond moet een operatie ondergaan en dat houdt steeds een anesthesierisico in. Dit risico is heel erg klein maar nooit helemaal nul. De kans dat er wat misgaat bij een jonge, gezonde teef is 0,0005%
  • Langharige honden krijgen zelden een pluizigere en doffere beharing. Dit zien we bij minder dan 1% van de teven.
  • Omdat de mannelijke hormonen meer de overhand krijgen, kunnen sommige teven een feller karakter krijgen. Dit is een zeer zeldzame bijwerking.

Concluderend heeft uw hond na sterilisatie veel minder kans op tumoren en schijndracht en geen kans meer op baarmoederontsteking. Zij heeft wel een iets verhoogde kans op incontinentie en overgewicht.

Wij adviseren een sterilisatie op de leeftijd van 6 - 7 maanden, voor de eerste loopsheid.

Voor teven boven de 15kg bieden we de mogelijkheid om ze laparoscopisch te laten steriliseren.

Een alternatief op chirurgische sterilisatie, is het gebruik van contraceptieve middelen. Voor de teef wordt de prikpil gebruikt om loops gedrag te onderdrukken. Deze prikpil wordt regelmatig ingespoten en geeft een reversibele onvruchtbaarheid. Helaas heeft deze methode meer nadelen dan een operatie, zeker bij langdurig gebruik. De teef heeft verhoogd risico op een baarmoederontsteking, verhoogd risico op suikerziekte, schijndracht en melkkliertumoren. Ter hoogte van de injectieplaats kan een lokale haarverkleuring en haaruitval optreden en de injectie zelf is pijnlijk.