Lasertherapie bij dieren

Wat is lasertherapie?

Lasertherapie is een behandeling waarbij laserlicht van een bepaalde golflengte diep in weefsel doordringt. Dit type licht veroorzaakt een aantal reacties op celniveau. Hierdoor wordt de wondheling gestimuleerd, ontstaat een ontstekingsremmend effect, wordt de bloedcirculatie verbeterd, het immuunsysteem wordt geactiveerd, zenuwfuncties herstellen sneller en er ontstaat een sterke pijnstilling. Het effect is afhankelijk van de gebruikte golflengte, energie en dosis die per aandoening ingesteld moet worden. Onze laser behoort tot de recentste klasse 4 modellen met uitgebreide mogelijkheden.   

Hoe verloopt een laserbehandeling?

Een lasersessie duurt meestal 4-8 minuten waarbij met een speciaal handstuk over de te behandelen zone bewogen wordt. Dit kan met of zonder huidcontact gebeuren. Afhankelijk van de aandoening zal er bij acute problemen dagelijks, of anders volgens een individueel opgesteld behandelplan gewerkt worden. Resultaten zijn bijna altijd na 1-4 behandelingen duidelijk zichtbaar. Sommige aandoeningen worden achteraf om de paar weken tot maanden opnieuw behandeld. Tijdens de sessie dragen arts, eigenaar en patiënt een speciale bril om hun netvlies te beschermen.   
Voor langdurige behandelingen kunnen 10-beurtenkaarten aangekocht worden (15% korting).

Waarvoor kan lasertherapie gebruikt worden?

ACUPUNCTUUR

MOND- EN TANDVLEESONTSTEKINGEN


WONDBEHANDELINGEN

Voor en na chirurgie
Bijtwonden
Brandwonden
Letsel door ongeval

DERMATOLOGIE

Oorontsteking
Anaalzakinfecties, anale furunculose, perianaalfistels
Hot spot
Tussenteengranuloma
Likgranuloma

ORTHOPEDIE

Bij intensief sporten
Arthritis en arthrose
Heupdysplasie
Elleboog- en schouderklachten
Hernia- en rugpijn, spondylose
Peesontsteking

ANDERE

Blaasontsteking
Oedeem

Is lasertherapie veilig?

Onze klasse 4 laser is zeer veilig. Laserlicht kan echter indien het doorheen de pupil gaat het netvlies beschadigen. Daarom hebben wij voor zowel mens als dier speciale oogbescherming. Laserbehandelingen veroorzaken geen kanker.

Is lasertherapie pijnlijk?

Deze nieuwe manier van behandelen is volledig pijnloos, en geeft snel resultaat. Er is geen verdoving nodig en u kunt bij de behandeling aanwezig blijven. De patiënt voelt een zachte warmte, soms een lichte tinteling. Pijnvermindering treedt vaak al op aan het einde van de eerste behandeling.   

Bij welke diersoorten kan lasertherapie?

Lasertherapie kan bij elke diersoort toegepast worden, ook bij de minder voorkomende dieren zoals vogels, knaagdieren en konijnen of reptielen. De meeste dieren ontspannen tijdens de sessie en verdoving is (bijna) nooit noodzakelijk.    

Laseracupunctuur

Laseracupunctuur is een speciale vorm van acupunctuur waarbij geen gebruik wordt gemaakt van naalden. De afzonderlijke punten worden dan gestimuleerd door middel van een laserstraal. Deze laserstraal wordt slechts gedurende een aantal tellen op de acupunctuurpunten gericht. Laseracupunctuur is niet pijnlijk en wordt voornamelijk toegepast bij dieren die heel gevoelig reageren op het aanbrengen van acupunctuurnaalden of voor het stimuleren van pijnlijke acupunctuurpunten. Tijdens het gebruik van de laser worden speciale brillen gedragen om de ogen van zowel mens als dier te beschermen.    

Laserchirurgie

De klasse 4 laser heeft ook zijn toepassing binnen de chirurgie. Met behulp van een speciale glasvezelsonde, kan zeer nauwkeurig geopereerd worden, ook op moeilijk bereikbare plaatsen en zonder bloedverlies. De laser kan gebruikt worden tijdens kijkoperaties.