Orthopedie

Arthrose, breuken, dysplasie, infecties, ... Er zijn ontelbare redenen waarom een dier kan manken. Soms zijn de symptomen overduidelijk maar soms is het manken erg vaag en slepend. Minder actief zijn, moeite hebben om in en uit de wagen te springen, stram zijn na het slapen, depressiviteit, ... Al deze klachten kunnen voortkomen uit orthopedische problemen. Een grondig klinisch onderzoek is daarom onmisbaar om uit te maken of uw dier orthopedische klachten heeft of niet. 

Grote rassen en reuzenrassen hebben van nature veel gemakkelijker gewrichts- en botproblemen dan kleine rassen. Daarom is het belangrijk dat deze dieren al van jongsaf de juiste voeding en eventuele preventieve supplementen bij krijgen. Een gelijkmatige groei als puppy vormt de basis voor gezonde gewrichten en botten. 

Terwijl sommige aandoeningen zoals heupdysplasie voornamelijk bij jonge dieren voorkomen, zijn andere problemen zoals arthrose dan weer typisch voor oudere dieren. Elk van deze aandoeningen moet op een bepaalde manier behandeld worden. Het stellen van een correcte diagnose is dus uiterst belangrijk. 

Een orthopedisch consult omvat naast een algemeen klinisch onderzoek ook een mankheidsonderzoek met eventueel aanvullend radiografieën, echografieën of gewrichtspuncties. Na het stellen van de diagnose, worden de verschillende behandelingsopties doorsproken. Gelukkig valt het merendeel van de orthopedische problemen te behandelen. 

Sommige aandoeningen kunnen jammer genoeg enkel (of bij voorkeur) door middel van een operatie opgelost worden. Het merendeel van deze ingrepen voeren we zelf uit. Klik op onderstaande trefwoorden voor meer uitleg per aandoening.