Acupunctuur bij dieren

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is het inbrengen van fijne naalden in het lichaam om pijn te verlichten of, in sommige gevallen, het lichaam bij een ziekte te helpen. Het kan bij alle diersoorten worden toegepast.

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur heeft een invloed op het zenuwstelsel: de naalden blokkeren de pijnsignalen en stimuleren de hersenen en het centrale zenuwstelsel om meer natuurlijke pijnstillers aan te maken. In niet pijnlijke aandoeningen kan acupunctuur helpen om het lichaam terug normaal te laten functioneren.

Is acupunctuur pijnlijk?

Acupunctuurnaalden stimuleren zenuwen die niet de oorzaak zijn van de te behandelen pijngevoelens. Ze stimuleren andere zenuwen die een sterker signaal naar de hersenen geven om pijn te blokkeren. Soms kunnen dieren op deze gewaarwording reageren alsof ze pijn verwachten, maar ontspannen dan omdat dit niet gebeurt. Meestal accepteren ze de fijne naalden erg goed en vaak ontspannen ze of vallen in slaap tijdens de behandeling.

Waarvoor kan acupunctuur gebruikt worden?

De toepassingsmogelijkheden van de acupunctuur zijn zeer breed. Zo is het mogelijk om de bloedcirculatie te verbeteren, spierspasmen te verminderen, zenuwactiviteit te stimuleren, lichaamseigen hormonen vrij te stellen om op die manier pijn te verlichten en nog veel meer. Acupunctuur kan een behandeling op zich zijn, maar kan evengoed gecombineerd worden met medicatie om op die manier een nog groter effect te bekomen. Pijn is de meest voorkomende indicatie voor acupunctuur. Meestal is dit pijn bij artritis, maar ook bij spierletsels, problemen aan de ruggenwervels, … Ook bepaalde functionele aandoeningen zoals Inflammatory Bowel Disease (IBD), constipatie, blaasproblemen, misselijkheid en anorexie reageren vaak zeer goed.

Moet mijn dier een kalmeringsmiddel krijgen voor de behandeling?

Het is zelden nodig dat we dieren moeten sederen (kalmeren). Dit gebeurt enkel indien ze zoveel pijn hebben dat elke aanraking of prikkel pijnlijk is voor hen. Zelfs katten en konijnen accepteren een behandeling meestal erg goed.

Hoe vaak zal mijn dier behandeld moeten worden?

Meestal is er een wekelijkse behandeling nodig gedurende vier tot zes weken. Na vier weken behandeling weten we of acupunctuur bij uw dier aanslaat. Daarna zal, afhankelijk van de aandoening en hoe de reactie was, een behandelplan opgesteld worden om een zo lang mogelijk effect te hebben.

Is acupunctuur veilig?

Acupunctuur is erg veilig indien het uitgevoerd wordt door een hiervoor opgeleide dierenarts. Wettelijk mag dit enkel door een dierenarts uitgeoefend worden. Er zijn geen officiële rapporten van problemen bij dieren. Bij mensen is wel bekend dat er complicaties kunnen optreden na het onkundig gebruik van de naalden en wanneer acupunctuur wordt uitgevoerd door personen met een gebrekkige kennis van de anatomie. Vandaar dat in de diergeneeskunde acupunctuur enkel door dierenartsen mag uitgeoefend worden na het volgen van een speciale opleiding.

Wat kan ik verwachten tijdens de behandeling?

Na het onderzoek worden naalden gestoken op meerdere plaatsen van het lichaam. Soms worden deze enkele malen bewogen of gestimuleerd (elektroacupunctuur). Er is geen “dosis” die vaststaat zoals bij medicaties, de dierenarts zal de duur en stimulatie afstellen op de reactie van de patiënt. Tijdens de behandeling kan uw dier wat suf en slaperig worden.

Wat na de behandeling?

Het is niet ongewoon dat dieren bij thuiskomst nog langere tijd diep gaan slapen. Dit is een goed teken en geeft aan dat uw dier waarschijnlijk goed op de behandeling zal reageren (indien deze reactie niet aanwezig is wil dit niet zeggen dat ze niet reageren!). Soms kan een dier wat euforisch zijn. Ook dit is een goed teken maar probeer hem dan wel rustig te houden de rest van de dag zodat hij zichzelf niet forceert.

Welke reacties kan ik verwachten?

Er zijn drie verschillende scenario’s die u kunt verwachten:

Ten eerste kunnen ze wat stijver en ongemakkelijk zijn de eerste dagen. Dit geeft aan dat de “dosis” net wat teveel was maar dat ze wel reageren op de behandeling. Na één of twee dagen is dit over en zijn ze vaak beter dan voor de behandeling. U moet dit wel de volgende keer melden zodat de dosis aangepast kan worden.

Ten tweede is het mogelijk dat u geen verschil merkt. Dit is altijd teleurstellend maar dit betekent niet dat uw dier niet zal reageren; het duurt misschien wat langer of de verbetering was te kort of te weinig om op te vallen. We kunnen pas na vier behandelingen zeggen of ze al dan niet reageren. Gemiddeld verbetert 80% van alle dieren of mensen met acupunctuur.

Als laatste is het ook mogelijk dat u meteen verbetering ziet. Dit ziet u meestal binnen drie dagen na de behandeling. Klachten kunnen terugkeren vlak voor de volgende behandeling. Na elke volgende behandeling houden de effecten langer aan zodat uw dier uiteindelijk langere tijd of zelfs geen behandeling meer nodig heeft.