Echografie

Reeds vele jaren wordt echografie in onze praktijk toegepast en hierdoor is in combinatie met veel opleidingen de nodige kennis en ervaring opgedaan. Ons echotoestel wordt frequent geüpdatet zodat we steeds de beste beelden verkrijgen.

Met echografie kijken we naar de interne vormen en structuren van de organen en weefsels. We kunnen metingen uitvoeren, echogeleid biopten nemen, rechtstreeks urine uit de blaas prikken, vreemde voorwerpen opsporen, het hart bekijken, ...

Voor de patiënt is echografie een pijnloos onderzoek. We scheren de huid plaatselijk want haren zijn stoorzenders bij echografie. Daarna worden er alcohol en/of echogel aangebracht op de geschoren huid en wordt het onderzoek in een verduisterde ruimte gestart. Hierbij ligt de patiënt op een speciale gewatteerde tafel. Een uitgebreid onderzoek duurt gemakkelijk 20 minuten en hierbij vallen onze patiënten regelmatig in slaap.

Echografie van de buik

Echografieën van de buik worden erg vaak uitgevoerd. Hiermee kunnen we op een niet-invasieve manier elk orgaan in detail bekijken. Naast de lokatie van de organen, kunnen o.a. de diktes van de wanden van het spijsverteringsstelsel of blaas gemeten worden, kan de beweeglijkheid van de organen bekeken worden, kan er nagegaan worden of er steentjes in de urine- of galwegen voorkomen, kan er gescreend worden op de aanwezigheid van vreemde voorwerpen en wordt er gekeken of er vrij vocht in de buik aanwezig is.

Onder echobegeleiding kunnen puncties worden uitgevoerd: het steriel aanprikken van urine uit de blaas of vocht uit de buik en het puncteren of biopteren van organen of tumoren voor celonderzoek. Door middel van de echobeelden wordt dan bevestigd dat de naald effectief op de correcte lokatie is ingebracht en de verkregen stalen dus representatief zijn.

Echografieën kunnen bij alle diersoorten uitgevoerd worden, gaande van zoogdieren tot vogels en reptielen. Zeker bij de bijzondere dieren is echografie een relatief goedkope techniek die waardevolle informatie kan opleveren over de algemene toestand van het dier.

Buikecho van een gerbilBuikecho van een gerbil

Hartecho of echocardiografie

Echocardiografie is een onderzoek van het hart met behulp van echografie. Deze methode van beeldvorming geeft ons een 2D beeld van het hart waarop we de hartstructuren kunnen beoordelen. We kunnen o.a. de dikte van de hartspier en de grootte en de vorm van de hartkamers bepalen. Daarnaast bekijken we de hartkleppen, het hartzakje en de grote bloedvaten zoals de aorta en longslagader. Een echocardiografisch onderzoek wordt geadviseerd bij patiënten met een hartruis, hartritmestoornissen, hoesten, een verminderde uithouding of vochtophopingen.

Deze techniek laat ons toe om hartkwalen zoals bijvoorbeeld HCM (hypertrofische cardiomyopathie), andere (aangeboren) hartafwijkingen en mitralisklepinsufficiëntie (lekkage van de linker hartklep) te diagnosticeren. Een echocardiografie is een pijnloos onderzoek voor uw huisdier. De patiënt wordt in een donkere kamer hiervoor op een speciaal gewatteerde tafel in zijlig gelegd. Om de kwaliteit van de echobeelden te optimaliseren, scheren we net voorbij de oksels op de borstkas de haren weg en maken we gebruik van echogel. Slechts zelden moet een dier voor het maken van een echocardiografie verdoofd worden.

Echo van andere weefsels

Naast de echo van buik en hart, kunnen we ook andere structuren beoordelen zoals spieren, pezen en gewrichten, de borstkas en longen of lokale zwellingen. Ook hier kunnen we echogeleide injecties of puncties uitvoeren om meer informatie te verkrijgen.