Endoscopie: spijsverteringsstelsel

Oesophagoscopie

Tijdens een oesophagoscopie wordt de volledige slokdarm endoscopisch bekeken. Dit kan o.a. nuttig zijn voor het opsporen en verwijderen van vreemde voorwerpen zoals kauwbotten of vishaken, het opsporen van tumoren, het nemen van biopten en het verhelpen van stricturen d.m.v. ballondilatatie. Symptomen waarbij een oesophagoscopie is aangeraden zijn o.a. regurgiteren, kwijlen of moeilijk slikken. 
Oesophagoscopie normaal
Oesophagoscopie irritatie

Gastroscopie

De binnenkant van de maag kan volledig bekeken worden d.m.v. een gastroscopie. Klachten zoals chronisch braken, een slechte eetlust, maagbloedingen, maagzweren of maagtumoren kunnen een aanleiding vormen om tot gastroscopie over te gaan. Vaak kan de diagnose d.m.v. rechtstreekse inspectie met de camera gesteld worden maar soms moeten ook endoscopisch biopten van de aangetaste weefsels genomen worden.
Gastroscopie fundus
Gastroscopie pylorus

Duodenoscopie

Na de gastroscopie wordt vaak meteen overgegaan tot het inspecteren van de twaalfvingerige darm, ook wel het duodenum genoemd. De indicaties voor een duodenoscopie zijn grotendeels dezelfde als voor een gastroscopie (braken, bloedingen, tumoren, ...), maar bijkomstig ook i.g.v. diarree. Het slijmvlies van de darm wordt bekeken en eventueel gebiopteerd en de uitmonding van de gal- en pancreasafvoergangen wordt in beeld gebracht.
Duodenoscopie hond
Duodenoscopie hond bloed

Ileoscopie

Het ileum is het laatste deel van de dunne darm en bevindt zich op de overgang tussen dunne en dikke darm. Het ileum kan endoscopisch enkel bereikt worden via het colon en dus niet vanuit een gastroscopie. Een ileoscopie is zeer nuttig bij de diagnose van diarree die veroorzaakt wordt door het laatste deel van de dunne darm.

Colonoscopie

Tijdens een colonoscopie wordt het laatste deel van het spijsverteringsstelsel bekeken: de dikke darm of het colon. Indicaties hiervoor zijn o.a. diarree die veroorzaakt wordt door de dikke darm, verlies van vers bloed bij de ontlasting of tumoren op rectaal onderzoek. Voor een colonoscopie moeten de darmen op voorhand leeg gemaakt worden d.m.v. laxativa en langdurig vasten (24 - 48u op voorhand).