Honden Ziekte van Lyme - Borreliose

Borrelia burgdorferi is een bacterie die behoort tot de spirocheten en die overgedragen wordt door teken. Het is de oorzaak voor de ziekte van Lyme, zowel bij mensen als bij dieren. Het duurt ongeveer 24 uur vooraleer een teek na het bijten de ziekte van Lyme overdraagt. Daarom is het belangrijk om uw hond (en uzelf) meerdere keren per dag op teken te controleren. Wanneer u de teek kunt verwijderen vooraleer ze gezogen heeft, kan uw hond niet besmet zijn.

In tegenstelling tot bij mensen, zal een groot deel van de honden die besmet zijn, geen symptomen krijgen. Ook duurt het vaak weken tot maanden vooraleer de symptomen tot uiting komen. Koorts, gewrichtspijnen en nierproblemen zijn de meest voorkomende symptomen. Dieren krijgen geen rode kring op de plaats waar de teek gebeten heeft. Wel ontstaat soms lokaal een kleine, harde zwelling als reactie op de tekenbeet zelf. Dit heeft niets te maken met de ziekte van Lyme.

We kunnen de diagnose eenvoudig stellen met een bloedtest. Hierdoor kunnen we binnen de 30 minuten met zekerheid zeggen of uw dier lijdt aan Borreliose.

De behandeling bestaat uit het langdurig toedienen van hoge doseringen antibiotica en ondersteunende therapie. Vele dieren blijven levenslang besmet, hoewel de symptomen verdwijnen.

Voorkomen is beter dan genezen in het geval van deze ziekte. Tekenpreventie is dan ook cruciaal. Wij helpen u graag verder om het meest geschikte product voor uw dier te selecteren. Controleer ook meerdere keren per dag uw hond op teken. Sinds een aantal jaar is er een vaccin op de markt dat 100% bescherming biedt tegen de ziekte van Lyme. Hiervoor moeten initieel 2 vaccins gegeven worden met 3 weken tussentijd en daarna is een jaarlijkse herenting noodzakelijk.

Heeft uw hond toch een teek gehad of maakt u zich zorgen omdat u zelf door een teek bent gebeten? U kunt de teek zelf bij ons binnenbrengen en wij testen hem voor u op aanwezigheid van Borrelia burgdorferi. Zo weet u snel of uw huisdier of u risico lopen op een mogelijkse besmetting.