Honden BOS

Sommige honden en katten hebben vanwege jarenlange selectie een platte snoet verkregen zoals de Bulldoggen, Mopshonden, Cavalier King Charles Spaniël, Pekingezen, Perzen, … Zij behoren tot de “Brachycefalen” of “kortsnuitigen”. Deze platte snuit kan vergeleken worden met een normale snuit die ingeduwd is. De binnenkant van de neus is hierdoor i.p.v. mooi recht helemaal vervormd en het zachte gehemelte is te lang. Vaak zijn de neusgaten zelf nauwelijks geopend en is de luchtpijp klein of afgeplat.

Al deze afwijkingen worden geclassificeerd onder het “Brachycefaal Obstructief Syndroom”, wat betekent dat deze honden (en katten) last hebben om te ademen omdat hun luchtwegen slecht aangelegd zijn. 

Brachycefale honden en soms ook katten maken een typisch knorrend of snurkend geluid. Ondanks dat het typisch is voor deze rassen en het lijkt alsof ze er niet veel last van hebben, betekent het niet dat dit een “normaal” fenomeen is. Deze slecht aangelegde luchtwegen zijn namelijk de oorzaak van veel medische problemen:

  • Vooral in de zomer of tijdens inspanning kunnen de dieren het erg benauwd krijgen, waardoor ze oververhitten en zelfs flauw kunnen vallen.
  • Door de grote kracht die ze moeten uitoefenen om te ademen, wordt een deel van de maag in de borstkast gezogen. Hierdoor krijgen deze dieren vaak last van maagontstekingen en reflux.
  • Door chronische irritatie van het strottenhoofd wordt dit minder elastisch zodat de passage van lucht naar de longen nog meer verhinderd wordt en de symptomen gradueel verergeren.
  • Omdat ademen bij deze honden en katten veel inspanning vergt, slapen ze vaak niet  diep genoeg waardoor uiteindelijk gedragsproblemen kunnen optreden.

Aan de inwendige vorm van de neus en van de luchtpijp kan meestal niet veel veranderd worden. Wel kunnen de neusgaten chirurgisch vergroot worden en kan het zachte gehemelte ingekort worden.

Neusgatcorrectie

Het vergroten van de neusgaten is een relatief weinig invasieve operatie die vaak een spectaculaire verbetering van de zuurstofvoorziening kan geven. De neus is namelijk de eerste plaats waar de ingeademde lucht door moet. Als het reeds in dit stadium misloopt, krijgen de dieren onmogelijk voldoende lucht tot in de longen. Tijdens deze operatie wordt een klein deel van het neusgatweefsel verwijderd. Dit gebeurt symmetrisch aan beide kanten zodat het eindresultaat een normale honden- (of katten)neus is.

Veel te kleine neusgaten
1 neusgat gecorrigeerd
Beide neusgaten vergroot

Verlengde zachte gehemelte

Het inkorten van het zachte gehemelte is een iets ingrijpendere operatie. Hierbij wordt het deel van het zachte gehemelte dat in de keel als een gordijn voor het strottenhoofd hangt, ingekort. Een mogelijke complicatie van deze operatie is dat er teveel weefsel verwijderd wordt en de kans op verslikking toeneemt.

De beste resultaten van deze chirurgische ingrepen worden gezien bij jonge dieren. Dieren jonger dan twee jaar hebben het meeste baat hierbij. Bij oudere dieren is er al te veel secundaire schade aan de luchtwegen die met een operatie niet ongedaan gemaakt kan worden.

Het te lange zachte gehemelte valt als een gordijn voor het strottenhoofdHet te lange zachte gehemelte valt als een gordijn voor het strottenhoofd