Honden Grasaren

Een fijne wandeling in de bossen op een mooie zomerdag kan plots eindigen met een spoedafspraak bij de dierenarts wanneer uw hond zich verwondt aan een grasaar. Ze lijken op het eerste zicht heel onschuldig, maar grasaren kunnen in erge gevallen zelfs dodelijk zijn!

Grasaren zijn harige, waaiervormige delen van rijp gras die je in de zomermaanden overal tegenkomt. De scherpe uiteinden dienen als weerhaakjes, zodat de graszaden in de vacht van je dier blijven hangen en zo over grote afstanden verspreid worden. Hoewel dit allemaal heel onschuldig lijkt, kan jouw hond zich er lelijk aan verwonden.

Elk contact met de grasaren is mogelijks gevaarlijk. Deze aren kunnen immers ingeademd worden en zich in de neus, luchtpijp of longen vastzetten, ze kunnen in de ogen of oren terechtkomen of zich vastzetten in de huid of voetzooltjes. Wanneer deze aren niet meteen worden verwijderd, kunnen ze zware ontstekingen veroorzaken.

Symptomen

Welke symptomen jouw hond krijgt, is afhankelijk van de plaats waar de grasaar zich heeft vastgezet.

Wanneer de grasaar zich in de neus bevindt, zal de hond frequent niezen en met zijn poot over zijn neus wrijven. De neus kan bloeden en na verloop van tijd ontstaat er etterige neusvloei. Als de grasaar zich in de diepere luchtwegen heeft vastgezet, zal de hond hoesten en ziek worden. Hij kan hiervan zelfs een longontsteking oplopen die –wanneer de grasaar niet (tijdig) verwijderd wordt- zelfs fataal kan worden.

Grasaren komen vaak in de oren van honden terecht. Door de weerhaakjes gaan ze steeds dieper en kunnen ze het trommelvlies perforeren. De honden schudden onophoudelijk met hun hoofd, houden vaak hun hoofd schuin en hebben duidelijk pijn. Onbehandeld leidt dit tot een zware oorontsteking en eventueel doofheid.

Ook achter het derde ooglid kunnen grasaren terechtkomen. De honden knijpen hun ogen dicht, hebben traanogen en wanneer de aar niet tijdig verwijderd wordt, kan dit leiden tot permanente schade aan de oogbol of verlies van het oog. 

Door de scherpe uiteinden en weerhaakjes, kunnen de aren zich zelf een weg door de huid boren. Omdat ze slechts één richting uit kunnen, komen steeds dieper in de weefsels terecht en zorgen daar voor abcessen. Grasaren kunnen eender waar in de huid voorkomen, maar tussen de tenen is een vaak voorkomende plaats. 

Behandeling

Wanneer jouw hond een grasaar heeft opgelopen die nog heel oppervlakkig en op een veilige plaats zit, kun je proberen deze voorzichtig te verwijderen. Hou er rekening mee dat grasaren meerdere weerhaakjes hebben en zich stevig vastzetten in de weefsels. Hierdoor blijven er gemakkelijk delen achter en wordt de aar vaak enkel dieper de weefsels in geduwd. Wij raden daarom aan om steeds een dierenarts te raadplegen wanneer jouw hond last heeft van grasaren.

Grasaren in de neus en oren worden steeds onder gehele verdoving verwijderd d.m.v. een camera. Hierdoor zijn we altijd zeker dat de volledige aar weg is en kunnen we controleren of deze geen bijkomstige schade heeft aangebracht zoals een perforatie van het trommelvlies. Grasaren die zich achter het derde ooglid hebben vastgezet, kunnen bij een heel aantal honden onder lokale verdoving verwijderd worden. Bij grasaren die tussen de tenen zitten of heel diep onderhuids, kan het nodig zijn om deze chirurgisch te verwijderen.

Preventie

Grasaren lijken onschuldig en daar schuilt nu net het grote gevaar: veel mensen onderkennen het belang en wachten te lang om hun dier te laten behandelen. Oppervlakkige huidwonden genezen snel en de grasaren zitten gevangen in de onderhuidse weefsels. Van daaruit kunnen ze letterlijk naar élke plaats in het lichaam migreren, waaronder zelfs de organen en het ruggenmerg.

Controleer daarom steeds aandachtig de vacht van jouw hond na een wandeling in (hoog) gras. Hou er ook rekening mee dat gras zelfs tussen de stoepranden kan groeien dus zelfs honden die in grote steden wonen, kunnen grasaren oplopen.

Voorkomen dat jouw hond in contact komt met grasaren, is bijna onmogelijk maar snel ingrijpen is de sleutel tot succes.