Honden Teken

Teken zijn parasieten die voornamelijk in de periode van februari tot oktober voorkomen en in hoge grassen, struiken en bomen leven. Wanneer een hond voorbij loopt, hecht de teek zich vast aan de vacht en bijt ze zich vast in de huid. Ze voedt zich met bloed en zal hierdoor van een speldenkop tot een erwt groot groeien. Tijdens het voeden kunnen teken gevaarlijke ziekten overdragen door het injecteren van hun speeksel zoals de ziekte van Lyme (Borreliose), Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose.

Eens volgezogen, laat de teek terug los om zich voort te planten. Na deze loslating kan er een tijdelijke ontstekingsreactie of irritatie optreden ter hoogte van de bijtplaats.

Om uw huisdier tegen teken te beschermen, raden wij het gebruik van een anti-tekenmiddel aan. Hiervoor hebben we tabletten, pipetjes en halsbanden. Kijk uw dier regelmatig na op teken. Vindt u een teek, dan kan u deze best binnen de 24u verwijderen. Neem de teek onder het lijfje met een tekentang vast en maak een draaibeweging. Met een aantal draaibewegingen en lichte trekkracht zal de teek loskomen. Gebruik geen producten om de teek te verdoven voordat u hem verwijdert want door de schrikreactie zal de teek spuwen/braken en zo uw hond besmetten. De verwijderde teek zelf kunnen wij met een snelle test controleren op aanwezigheid van de ziekte van Lyme.