Honden Giftige planten

Azalea

De Azalea behoort tot dezelfde familie als de Rhododendron, wat beiden giftige planten zijn. Bij de azalea zijn voornamelijk de bloemen en de bladeren erg giftig. Mogelijke symptomen bij inname zijn: tranende ogen, slijm uit de neus, bloeddrukdaling, braken, krampen, verlamming en mogelijks sterfte. Bij een mogelijke intoxicatie van uw hond neemt u best zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.

AzaleaAzalea

Hyacint

Zowel de bol, het zaad, de bladeren, de bloem als het vaaswater zijn mild giftig bij opname. De meest voorkomende symptomen zijn braken en diarree.

HyacintHyacint

Meiklokje (Lelietje-van-dalen)

Deze plant behoort tot de Leliefamilie en bevat twee giftige stoffen: hartglycosiden en saponinen. Zowel de bloem, de bladeren, de stengel als het vaaswater zijn giftig. De meest voorkomende symptomen na inname zijn braken, diarree en buikpijn ten gevolge van de irriterende werking van de saponinen. De hartglycosiden zorgen op hun beurt dan weer voor hartritmestoornissen en mogelijks collaps. Bij opname van deze plant moet de hond zo spoedig mogelijk naar een dierenarts die de hond kan laten braken en zo nodig de hartritmestoornissen kan controleren.

Meiklokje of Lelietje-van-dalenMeiklokje of Lelietje-van-dalen

Narcis

Alle narcissoorten bevatten een giftig alkaloïde. De hoogste concentraties van dit alkaloïde bevinden zich in de bol en het vaaswater maar de volledige plant is mild giftig. Misselijkheid, braken, diarree en sufheid zijn de meest voorkomende symptomen. Bij inname dient een dierenarts gecontacteerd te worden.

NarcisNarcis

Rhododendron

Bij de Rhododendron zijn voornamelijk de bloemen en de bladeren giftig. Mogelijke symptomen zijn braken, koliek, spiertrillingen, hartritmestoornissen en krampen. Het grayanotoxine van de plant kan mogelijks ook halucinogeen werken. Bij opname moet meteen een dierenarts gecontacteerd worden.

RhododendronRhododendron

Tulp

Met name de bollen van de tulp zijn giftig en veroorzaken hevige krampen ter hoogte van maag en darmen. Ze kunnen ook de huid en de slijmvliezen irriteren.

TulpenTulpen