Honden Castratie van de reu

Bij castratie worden de teelballen, waarin de hormoonproductie bij de reu plaats vindt, chirurgisch verwijderd. Het zorgt er voor dat de reu onvruchtbaar wordt en vermindert de testosteronproductie. Daardoor kan het ook bij reuen met wegloop- of dominant gedrag, agressie en overdreven paringsdrift een oplossing bieden. Ook bij bepaalde aandoeningen zoals prostaatvergroting, teelbaltumoren en cryptorchidie (teelbal zit in de buik of lies) is castreren een onderdeel van de behandeling.

De castratie van de reu kan op twee manieren gebeuren: een chirurgische castratie of een chemische castratie. De chirurgische castratie kan gecombineerd worden met het vastzetten van de maag bij grote honden zodat een maagkanteling voorkomen wordt: een laparoscopische gastropexie. De chemische castratie is slechts van tijdelijke aard en wordt bij een wakker dier geplaatst, zodat ook deze techniek vele voordelen biedt. Beiden worden hieronder uitgebreider besproken. 

De minimale leeftijd waarop reuen gecastreerd worden, is afhankelijk van de grootte van het ras. Kleine hondenrassen kunnen al op relatief jonge leeftijd gecastreerd worden (minimaal zes maanden). Bij grotere hondenrassen wordt gewacht tot de grootste groei achter de rug is (ongeveer rond de leeftijd van één jaar of ouder). Natuurlijk kan een castratie ook bij oudere honden uitgevoerd worden. 

Chirurgische castratie van de reu

De meest gebruikte castratiemethode is de chirurgische castratie. Hierbij wordt de patiënt onder volledige narcose gebracht, wordt de regio rondom de testikels geschoren en grondig ontsmet. Elke verdoving wordt uitgevoerd onder uitgebreide anesthesiebewaking (ECG, bloeddrukmeting, CO2- en SpO2-metingen, temperatuuropvolging, ...) en we beschikken over automatische ventilatietoestellen om de hond te ondersteunen met de ademhaling indien nodig.

Er wordt een kleine incisie gemaakt vlak voor het scrotum. Langs deze incisie worden beide testikels verwijderd. Omdat dit een pijnlijk ingreep is, wordt er gestreefd naar maximale pijnbestrijding, zowel voor, tijdens als na de operatie. 

Na de operatie houden we uw hond steeds nog enkele uren in observatie in onze bewaakte en geacclimatiseerde recoveryruimte. Hier kan hij rustig ontwaken onder permanente bewaking. Als uw dier wakker en stabiel is, kan hij veilig naar huis. 

Na de operatie moet de operatiewonde afgeschermd worden zodat uw hond niet aan de wonde kan likken en zo infectie kan veroorzaken. Dit afschermen kan gebeuren d.m.v. speciaal ontworpen hondenrompertjes of een hondenkraag (al dan niet opblaasbaar). De eerste dagen na de operatie moet hij rustig gehouden worden zodat het herstel zo vlot mogelijk kan verlopen. Na een weekje is hij weer helemaal de oude!

Chemische castratie van de reu

Een chemische castratie is een veilige en omkeerbare manier om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. Er wordt bij een wakker dier een onderhuids implantaat (Suprelorin) ingebracht d.m.v. een holle naald. Afhankelijk van welk type implantaat er gebruikt wordt, werkt hij een half jaar of een jaar door. Dit implantaat lost na verloop van tijd vanzelf op waarbij ook de werking verdwijnt.

Doordat de chemische castratie slechts tijdelijk is en de hond hiervoor niet verdoofd hoeft te worden, kan het gebruik van een chemische castratie om verschillende redenen gekozen worden:

  • bij reuen met ongewenst gedrag waarbij gekeken wordt of castratie een positief effect heeft
  • bij reuen die tijdelijk bij niet-gesteriliseerde teven gehouden worden
  • bij reuen die nog te jong zijn voor de fok
  • bij reuen die niet onder narcose gebracht kunnen worden (bv. bij hartproblemen)
  • bij reuen met bloedstollingsproblemen waarbij opereren een te groot risico is
Chemische castratie van de reu d.m.v. een injectieChemische castratie van de reu d.m.v. een injectie

Gastropexie (vastzetten van de maag)

Klik op deze link voor extra informatie

Ook bij reuen kan de maag preventief aan de buikwand worden vastgehecht zodat maagkantelingen voorkomen kunnen worden. 

Middelgrote tot grote hondenrassen hebben tijdens hun leven een verhoogd risico op het krijgen van een maagkanteling. Een maagkanteling kan o.a. ontstaan door te spelen vlak na de maaltijd maar - in tegenstelling tot wat veel baasjes denken - kan het ook ontstaan in rust en zonder aanwijsbare oorzaak. Een maagkanteling is altijd een spoedsituatie waarbij de kans op overlijden groot is. Door middel van een kijkoperatie (laparoscopie) kan de maag preventief vastgehecht worden aan de buikwand. Dit wordt een gastropexie genoemd. Een gastropexie verkleint de kans op maagtorsies met 95-100%. Deze kijkoperatie kan gecombineerd worden met de sterilisatie van de teef, de castratie van de reu of kan zonder bijkomende chirurgieën uitgevoerd worden. Onze praktijk is één van de weinige praktijken in België die de maag volledig inwendig vasthecht.

Tijdens de operatie worden er 3 kleine incisies van 0,5 - 1cm in de buikwand gemaakt. Hierlangs worden de camera en de instrumenten in de buik gebracht. Het hechten gebeurt bij ons volledig langs binnenuit zodat er geen extra incisies gemaakt moeten worden. Hierdoor hebben de honden hier na de operatie geen of nauwelijks last van.

In dit filmpje wordt de maag volledig inwendig vastgehecht aan de buikwand.