Honden Parvovirus

Parvovirus is een ernstige en zeer besmettelijke ziekte die fataal kan zijn, voornamelijk voor jonge puppy’s. Een pup kan besmet worden wanneer hij in contact komt met het braaksel of de ontlasting van een besmette hond. Het virus is weinig gevoelig aan ontsmettingsmiddelen zodat een besmette omgeving een groot gevaar is voor andere honden.

Na opname nestelt het virus zich in snel delende cellen zoals darmwandcellen, beenmergcellen en soms zelfs hersencellen. Braken, diarree en een verminderde weerstand zijn de belangrijkste symptomen. De pups krijgen meestal waterdunne, bloederige diarree en braken bijna continu. Hierdoor verliezen ze veel vocht waardoor ze snel uitdrogen en in shock geraken. Een hond die besmet is met het parvovirus is een medisch spoedgeval en enkel door een zeer intensieve behandeling maakt de pup kans op herstel. Omdat het virus zo besmettelijk is, moeten de honden ook in quarantaine gehouden worden.

De diagnose kan gesteld worden aan de hand van de symptomen en een test op de ontlasting. Al deze testen kunnen we zelf op de praktijk doen zodat we de diagnose binnen de 15 minuten kunnen stellen.

De behandeling bestaat uit een intensieve vochttherapie, herhaalde bloedonderzoeken en ondersteunende behandelingen met o.a. antibiotica en glucose.

Preventie is cruciaal en biedt 100% bescherming. Hiervoor moeten puppy’s op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken gevaccineerd worden. Op de leeftijd van 1 jaar krijgen ze opnieuw een vaccin en daarna volstaat het om elke 3 jaar voor parvo te laten vaccineren. Honden die bescherming hebben opgebouwd d.m.v. de vaccinatie, kunnen niet ziek worden van het parvovirus!