Honden Leptospirose - Ziekte van Weil

Leptospirose is een ziekte die we voornamelijk bij honden zien en die veroorzaakt wordt door een bacterie die behoort tot de spirocheten. Leptospirose wordt overgedragen via de urine van ratten en is besmettelijk voor verschillende diersoorten en ook voor mensen. Besmetting gebeurt wanneer de bacterie via de al dan niet beschadigde huid of de slijmvliezen in de bloedbaan terechtkomt. Bij honden gebeurt dit vooral door opname van besmette aarde of door het drinken van of zwemmen in besmet water. Een geïnfecteerde hond kan via de urine de ziekte doorgeven aan zijn baasje. 

Na opname van de bacterie gaat deze via de bloedbaan naar de nieren en de lever met falen van deze organen als gevolg. Koorts, gewrichtspijnen, misselijkheid, veel drinken en veel plassen en sloomheid zijn dan ook de belangrijkste symptomen. De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen, een algemeen bloedonderzoek en een specifieke test op de bacterie zelf. Deze testen kunnen we allemaal zelf doen zodat we de diagnose binnen de 30 minuten kunnen stellen en snel een behandeling kunnen instellen.

De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica en vocht om de nieren op gang te houden. Bij dieren met leverfalen wordt ook leverbeschermende medicatie opgestart.
Dieren met leptospirose worden in afzondering gehospitaliseerd vanwege de besmettelijkheid voor andere dieren en mensen.

Voor rattenziekte kan gevaccineerd worden. Jammer genoeg bestaan er zeer veel soorten leptospiren en bevat het vaccin enkel de meest voorkomende vormen. Vaccinatie geeft dus geen 100% bescherming tegen alle varianten. Wij gebruiken het meest uitgebreide vaccin dat beschikbaar is zodat uw hond tegen zo veel mogelijk stammen beschermd wordt.