Honden Leishmania

Leishmania is een ziekte die enkel voorkomt in Zuiderse landen. Binnen Europa zijn dit voornamelijk de landen rond de Middellandse Zee. Leishmania is een parasiet die wordt overgedragen door zandvliegen, een soort mug die enkel in warme gebieden voorkomt. Deze parasiet valt bepaalde afweercellen van het lichaam aan.

Het kan enkele maanden tot jaren duren vooraleer een besmet dier ook werkelijk symptomen krijgt. De ziekte veroorzaakt een brede waaier aan symptomen:

  •       Algemene ziektetekens: koorts, suf, opgezette lymfeknopen, bloedarmoede, orgaanschade, …
  •       Aantasting van de geslachtsorganen: een ontsteking van de balzak en testikels
  •        Gewrichtsproblemen en manken
  •        Huidaantasting: huiduitslag, schilferige huid, voorhuidsontsteking, …

De diagnose kan gesteld worden o.b.v. onderzoek van de aangetaste weefsels. Leishmania is ongeneeslijk. De symptomen kunnen wel onderdrukt worden d.m.v. een levenslange (zware) behandeling.

Aangezien de ziekte ongeneeslijk is, is preventie uiterst belangrijk! Dit kan d.m.v. vaccinaties en bescherming tegen zandvliegjes. Het vaccin moet de eerste keer 3 maal toegediend worden met een tussenperiode van 3 weken. Daarna is jaarlijkse hervaccinatie voldoende. Er bestaan verschillende producten om zandvliegjes te bestrijden. Wij helpen u graag verder om het juiste product voor uw hond te kiezen.