Honden Nagels knippen

Vindt u het eng om de nagels van uw huisdier te knippen of weet u niet hoe eraan te beginnen? We geven u graag enkele tips mee. Nagels slijten doorgaans vanzelf af door het lopen over harde ondergrond. Bij honden die bv. weinig over de straat lopen of een afwijkende stand van nagels hebben, gebeurt deze slijtage te weinig en krijgt het dier last van te lange nagels of ingegroeide nagels. Lange nagels maken het lopen moeilijk, ze kunnen krassen maken op bv. een houten vloer en ze lopen risico op het blijven haken achter bv. vloerkleden. Hierdoor kunnen de nagels afbreken of inscheuren, wat zeer pijnlijk is. Honden hebben bovendien een duimnagel aan hun voorpoten en sommige rassen hebben er ook aan hun achterpoten (Hubertusklauwen). Deze nagels maken geen contact met de grond en slijten niet natuurlijk af. Deze nagels moeten dus regelmatig geknipt worden zodat ze niet gaan ingroeien.

Om nagels te knippen heeft u volgende zaken nodig: een goede nagelschaar (groot model voor grote honden, klein model voor kleine hondjes). Werk in een rustige en goed verlichte omgeving. Zorg dat er eventueel een tweede persoon is die u kan helpen met het vasthouden van het dier. Neem vooral de tijd en vermijd stress. Om uw dier er aan te wennen, kunt u hem best eerst aanleren dat u de poten mag vastnemen en aan de tenen en nagels mag komen zonder dat het dier hierbij panikeert. Als dit hanteren vlot gaat, kunt u de nagels knippen. Zorg dat er geen vuil of haren in de weg zitten. 

Heeft uw dier witte en zwarte nagels? Begin dan eerst met de witte nagels te knippen. Het leven van de nagel waar de bloedvaten en zenuwen doorlopen, ziet u roze-rood doorschemeren. Plaats de schaar een aantal millimeters voorbij het leven en knip onder een hoek van ongeveer 45 ° in één keer kordaat en vlot de nagel af. De lengte van de resterende zwarte nagels kunt u nadien inschatten aan de hand van de afgeknipte witte nagels. Heeft uw huisdier enkel zwarte nagels? Laat uw hond rechtstaan met de voet mooi plat om de grond. Bij een goede lengte zal een nagel net met het uiteinde boven de grond uitzweven en als u de poot opheft, zal de nagel niet voorbij de denkbeeldig lijn evenwijdig aan het voetzoolkussen uitsteken. Heeft u per ongeluk in het leven geknipt? De nagel zal dan gaan bloeden. Probeer het  bloeden te stelpen door een aantal minuten druk op de nagel en teen uit te oefenen. Blijft de nagel bloeden, contacteer dan uw dierenarts. 

Nagels knippen hond
Nagels knippen hond