Katten Vuurwerkangst

Heel wat katten en honden, maar ook vele andere dieren zoals vogels, cavia’s en konijnen, zijn bang voor vuurwerk. Sommigen panikeren en proberen weg te lopen, anderen liggen dan weer ver weg in een hoekje te rillen van de angst. Niet bepaald het feest dat u in gedachten had, maar veel erger is het voor uw huisdier dat niet weet wat er aan de hand is. Sterker nog! Vuurwerkangst wordt bij vele dieren elk jaar erger.

Wat kunt u doen om uw dier te helpen?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om het uw dier zo comfortabel mogelijk te maken tijdens de jaarwisseling. Welke opties het beste voor uw dier geschikt zijn, hangt af van de ernst van zijn angst voor vuurwerk en het karakter van kat. Indien u twijfelt, raadpleegt u het best uw dierenarts hierover.

1) De weken voor de jaarwisseling

  • Train op vuurwerkgeluiden
    Katten zijn gewoontedieren en zijn erg gevoelig voor onbekende geluiden en veranderingen van hun routine. Als voorbereiding op Nieuwjaar kunt u uw kat laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Speel de geluiden in het dagelijks leven af zodat ze rond Nieuwjaar de geluiden herkennen en niet of minder bang zijn. Speel de geluiden eerst op laag volume af en zet geleidelijk, als u merkt dat uw kat kalm is en eraan gewend is geraakt, het volume hoger. Gedraag u zo normaal mogelijk en reageer niet op de geluiden. Dit proces kan, afhankelijk van uw kat, best wat tijd in beslag nemen dus begin hier op tijd mee en reken minstens op 2 maanden.
    Tijdens het trainen kunt u gebruik maken van Zylkène of Feliway zodat uw dier rustiger is en het leerproces bevorderd wordt.

  • Voorzie een veilige verstopplaats voor uw kat
    Dit moet een plaatsje zijn waar uw kat zich volledig veilig voelt. Vaak is dit bv. een plek onder de trap, in de kast, een rustige kamer, … Reeds een paar weken voor de jaarwisseling moet uw dier hier toegang tot hebben zodat hij er zich helemaal op zijn gemak voelt.

  • Controleer ook steeds of de identificatiegegevens van uw kat nog up-to-date zijn voor het geval uw kat ontsnapt. Voor katten kunt u dit doen op: www.catid.be, www.idchips.be of www.ndg.nl. Als uw dier nog niet gechipt is of de gegevens niet correct zijn, heeft u nu nog tijd om dit in orde te brengen.

  • U kunt nu al starten met voedingssupplementen of geurstoffen die uw dier helpen om te ontspannen. Een voorbeeld hiervan zijn Zylkène of Feliway verdampers. Deze helpen uw huisdier om te gaan met veranderingen of met ongemakkelijke leefsituaties en zorgen voor een ontspannen gevoel zonder dat uw dier suf wordt. 

2) Oudejaarsdag

Sluit alle ramen, deuren en luikjes zodat de kans op ontsnappen zo klein mogelijk wordt. Als u nog niet met Feliway gestart was, kunt u de laatste dagen voor de jaarwisseling nog steeds hiermee starten. Ook andere producten zoals Zylkène kunnen de laatste dagen zeker opgestart worden.

3) De avond zelf

Zorg ervoor dat uw dieren binnen blijven. Sluit alle deuren, ramen en luikjes. Doe de gordijnen dicht, laat het licht aan en zet de radio of televisie zachtjes aan. Dit dempt het geluid en maakt de lichtflitsen minder zichtbaar. Verplaats geen etensbakjes, manden of kussens maar laat alle spullen gewoon staan. Laat uw dier niet alleen als het kan, maar steun hem door er te zijn of leid hem af met (voer)spelletjes. Negeer onzeker gedrag en blijf zelf kalm. Uw kat voelt het als u zelf onrustig bent, waardoor de stress nog meer toeneemt. Geef uw kat steeds vrije toegang tot haar verstopplek. Laat haar daar ook zitten als ze zich daar veilig voelt. Ook een paar uur voor middernacht is het nog niet te laat om Zylkène of Feliway te gebruiken. Voor zeer angstige dieren, kan overwogen worden om de avond zelf angstremmende medicatie toe te dienen. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op.