Katten Tandproblemen

Feline Odontoclastic Laesions of FORL

FORL is een vaak voorkomende tandaandoening bij katten. Bij deze ziekte wordt een deel van de tand (meestal beginnende bij de tandhals) opgelost. Hierrond ontstaat dan een erge ontsteking van het tandvlees. De kat zal pijn hebben bij het eten, moeilijk kunnen kauwen, speekselen en soms zelfs bloeden uit de mond. De oorzaak van deze ziekte is jammer genoeg onbekend, wel wordt het vaker gezien naarmate de leeftijd van de kat toeneemt.

De diagnose kan soms gesteld worden op basis van het klinisch beeld van de mond en de letsels aan de tanden. Deze zijn echter niet altijd zichtbaar omdat ontstoken tandvlees de letsels bedekt of omdat de letsels ter hoogte van de wortel zitten. De diagnose wordt dan met zekerheid gesteld met behulp van radiografieën van de tanden. Aangezien bot duidelijk te zien is op deze foto’s, worden ook oplossende delen van de tand goed gezien.

Er zijn reeds verschillende behandelingen uitgeprobeerd voor deze ziekte maar een echte remedie is nog niet gevonden. De beste oplossing momenteel voor deze ziekte is het trekken van de aangetaste tanden waardoor de pijn en de ontsteking verdwijnen. Soms is de ziekte zo uitgebreid dat (bijna) alle tanden getrokken moeten worden. Deze extractie kan soms zeer moeilijk zijn, aangezien bij sommige katten de wortels niet oplossen, maar vergroeien met het bot en de tanden gemakkelijk afbreken. 

Feliene Chronische Gingivostomatitis of FCGS

Sterk ontstoken tandvleesSterk ontstoken tandvlees

FCGS is jammer genoeg een vaak voorkomende en lastige aandoening bij katten. Bij deze ziekte zien we een erge ontsteking van het tandvlees (gingivitis) tot zelfs de gehele mondholte en bijhorende structuren (stomatitis). De ontstekingen zijn vaak moeilijk onder controle te krijgen. De katten vertonen erg rood tandvlees of zelfs een volledig rode mond. Er kunnen ook zweren in de mond ontstaan. De dieren hebben wel eetlust, maar kunnen vaak niet goed eten, speekselen veel en bloeden uit de mond.

Verschillende factoren en waarschijnlijk combinaties hiervan worden aanzien als de oorzaak van deze aandoening: bacteriële infecties, virale infecties zoals kattenaids of kattenleukemie en extreme immuunreacties op aanwezig tandplak.

Deze ziekte is zeer frustrerend om te behandelen. Een heel belangrijk onderdeel van de behandeling bestaat uit de mondhygiëne, aangezien tandplak wordt gezien als een hoofdoorzaak van FCGS. Er wordt daarom aangeraden de tanden van de kat thuis te poetsen en ontsmettende mondspoelingen te gebruiken. Een volledige tandreiniging in de praktijk onder narcose kan ook noodzakelijk zijn om eventueel tandsteen te verwijderen. Verder wordt er ook vaak gebruik gemaakt van cortisone en/of antibiotica. Bij sommige dieren geeft enkel het trekken van een deel, of soms zelfs alle tanden, verlichting. Plak kan echter ook nog voorkomen op de tong waardoor zelfs katten zonder tanden erge FCGS kunnen blijven ontwikkelen.