Katten Aandoeningen en ziekten

Ondanks een goede verzorging, kan het gebeuren dat een kat ziek wordt. Sommige van deze ziekten zijn aangeboren, anderen komen dan weer voor op latere leeftijd en sommige zijn slechts tijdelijk en goed behandelbaar. 
In dit hoofdstuk proberen we een kort overzicht te geven van een aantal aandoeningen die bij katten kunnen voorkomen.
We proberen om deze lijst regelmatig bij aan te vullen dus neem geregeld eens een kijkje op dit tabblad voor nieuwe updates!

10 tekenen dat een kat zich niet lekker voelt

1. Buiten de kattenbak plassen

Wanneer een kat de kattenbak plots niet meer gebruikt, kan dit een indicatie zijn dat de kat zich niet lekker voelt. Er zijn tal van mogelijke oorzaken zoals gedragsproblemen, stress, urineweginfecties, nierproblemen, suikerziekte, ... Het kan ook een teken zijn van artrose, waardoor de kat maar moeilijk in en uit haar bak kan.

2. Verminderde interactie

Katten zijn sociale dieren en zoeken graag het gezelschap op van hun baasjes en de andere dieren van het gezin. Wanneer een kat meer slaapt en zich afzondert, kunnen dit signalen zijn van angst, stress, pijn of ziekte.

3. Verandering van activiteit

Zowel een toename als een afname van de activiteit van de kat kunnen wijzen op problemen. Een toename van activiteit, zeker bij oudere katten, kan een indicatie zijn van een overactieve schildklier. Dit kan door middel van een bloedtest bevestigd worden en is perfect behandelbaar.
Een afname van de activiteit wijst vaak op pijn, bijvoorbeeld ten gevolge van artrose of ziekte.

4. Verandering van eet- en/of drinkgedrag

De meeste katten hebben vaste eet- en drinkgewoontes. Wanneer een kat plots minder gaat eten of stopt met eten, is dit steeds een reden tot ongerustheid en moet de oorzaak hiervoor onderzocht worden. Bij katten die buiten gaan of die heel geleidelijk minder en minder eten, valt dit vaak minder goed op zodat problemen langer blijven aanslepen. Er kunnen veel oorzaken zijn waarom een kat minder gaat eten, gaande van tandproblemen tot orgaanfalen en kanker.

Katten kunnen ook steeds meer gaan eten. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn o.a. suikerziekte en een overactieve schildklier (hyperthyroïdie).

Ook het drinkgedrag van de kat kan beïnvloed worden door haar gezondheidstoestand. Veel katten met nierinsufficiëntie, suikerziekte, hyperthyroïdie of andere gezondheidsklachten, gaan meer drinken. Dit kan geleidelijk gaan of op korte termijn verergeren. Meer drinken is altijd een reden om een kat te laten onderzoeken.

5. Onverklaarde gewichtsveranderingen

Plotse gewichtsveranderingen zijn steeds een reden tot alertheid. Obesitas kan meerdere aandoeningen veroorzaken zoals suikerziekte, artrose of leververvetting. Vermageren zonder verandering van het dieet is bijna steeds het gevolg van onderliggende ziekte en dient onderzocht te worden.

6. Verandering van vachtstructuur en wasgedrag

Een kalende vacht, haar dat in plukken overeind staat, overmatige schilfering of een vettige vacht kunnen erop wijzen dat de kat haar vacht minder goed kan onderhouden of zichzelf overmatig wast. Kalende plekken ter hoogte van de staartbasis worden vaak veroorzaakt door jeuk, terwijl kale plekken op de buik vaak het gevolg zijn van buikpijn, jeuk of stress. Wanneer de vacht meer gaat klitten en onverzorgd aanvoelt, is de oorzaak vaak te zoeken bij stress, obesitas, pijn of een onderliggende ziekte zoals nierinsufficiëntie. 

7. Meer slapen

Katten slapen ongeveer 16 tot 18 uur per dag. Het is dus volkomen normaal dat een kat een grootste deel van de dag slaapt of rust. Tijdens de "actieve" uren, zou de kat voldoende moeten rondlopen en spelen. Wanneer dit plots verandert en de kat de hele dag door op dezelfde plaats blijft liggen, kan dit wijzen op een onderliggend probleem. Katten met een schildklierprobleem gaan daarentegen juist minder slapen en zijn zeer actief voor hun leeftijd.

8. Meer stress

Katten zijn zeer onderhevig aan stress. Dit kan zich uiten in een verminderde interactie met de omgeving, zich verstoppen, depressiviteit, agressie of juist minder slapen en eerder de omgeving blijven verkennen. Stress kan bij katten ontstaan door ziekte maar kan ook aanleiding geven tot het ontstaan van ziekten. Bij een kat met tekenen van stress zonder aanwijsbare oorzaak moeten eerst medische oorzaken worden uitgesloten vooraleer het te beschouwen als een gedragsprobleem.

9. Vocalisatie

Sommige katten miauwen meer dan andere en dit is vaak rasafhankelijk (denk maar aan de "praatgrage" Siamees). Wanneer de kat plots veel vaker gaat miauwen, kan dit een teken zijn van angst, ongerustheid, pijn of aandoeningen zoals een hoge bloeddruk of hyperthyroïdie. Ook een verandering van het stemgeluid zelf kan wijzen op bv. een keelprobleem.

10. Stinkende adem

Bijna 70% van de katten ouder dan 3 jaar heeft ooit te maken gehad met tand- of tandvleesproblemen. Naast permanente pijn en problemen met eten, hebben de katten ook vaak last van een stinkende ademhaling. Sommige dieren gaan ook knarsetanden of laten de brokjes uit hun mond vallen. Toch kunnen de meeste katten mondproblemen zeer goed verbergen en merkt de eigenaar dit meestal pas in een laat stadium op. De stinkende adem is vaak het eerste wat door de eigenaar wordt opgemerkt en is dus voldoende reden om het gebit van de kat door een dierenarts te laten controleren.