Katten Leukemie

Kattenleukemie of leukose wordt veroorzaakt door het Feliene Leukose Virus (FeLV) en wordt vooral doorgegeven via speeksel. We zien de overdracht van dit virus o.a. bij bijtwonden of bij katten die eenzelfde water- of etensbak delen. Het virus verzoorzaakt schade aan de witte bloedlichaampjes en veroorzaakt kanker. Omdat katten met leukemie een verminderde afweer hebben, zijn ze vaak besmet met secundaire infecties die moeilijk onder controle te krijgen zijn. Leukose is ongeneeslijk en een besmette kat zal hier uiteindelijk aan sterven.

De diagnose kan gesteld worden d.m.v. een sneltest die wij zelf kunnen uitvoeren op bloed. Bij deze test wordt meteen op kattenaids (FIV) mee getest.

Negatieve FIV/FeLV-testNegatieve FIV/FeLV-test

Preventie bestaat onder de vorm van vaccinatie. Hiervoor wordt de kat op 9 weken op 12 weken gevaccineerd. Ook dit vaccin wordt best jaarlijks herhaald. Het heeft jammer genoeg geen zin om een kat die reeds besmet is en dus positief test op FeLV te vaccineren. Wij raden aan om elke kat die buiten komt en dus vermoedelijk in contact komt met vreemde katten, te vaccineren voor deze aandoening.