Katten Haarballen

Wat is een haarbal?

Een haarbal is een sigaarvormige rol haar die je kat heeft uitgebraakt. De sigaarvorm ontstaat wanneer het haar zich opstapelt in de slokdarm. Als het haar zich eerder in de maag opstapelt, wordt de haarbal ronder van vorm. Er kunnen ook losse haren voorkomen in het braaksel.

Zijn haarballen normaal?

Niet echt. Alle katten wassen zichzelf. Deze haren worden soms ingeslikt en worden dan via de ontlasting uitgescheiden. Wanneer het haar niet tot in de darmen geraakt en zich opstapelt in de maag, ontstaat een haarbal. Dit is niet normaal en kan ontstaan door o.a. overmatig wassen (stress, huidaandoeningen, discomfort, parasieten, …) of problemen ter hoogte van het spijsverteringsstelsel.

Hebben sommige katten vaker last van haarballen?

3/4e van de kortharige katten heeft nooit last van haarballen. Slechts 10% heeft meer dan 1 haarbal per jaar. Langharige katten hebben dubbel zoveel kans om haarballen op te braken.

Wanneer moet ik mij zorgen maken?

Als een kat meer dan 2 haarballen per jaar braakt, moet dit met een dierenarts besproken worden. Ook bij volgende symptomen moet een dierenarts gecontacteerd worden:

 • Kokhalzen zonder dat er een haarbal volgt
 • Niet willen eten
 • Braken
 • Lusteloosheid
 • Buikpijn

Kunnen haarballen een probleem zijn voor mijn kat?

Wanneer zich teveel haar opstapelt in de maag of darmen, kan dit leiden tot een obstructie van het spijsverteringsstelsel. Dit resulteert in braken, buikpijn, verminderde tot geen eetlust, vloeistof- en elektrolietafwijkingen. Deze symptomen kunnen acuut optreden maar kunnen zich ook als een chronisch probleem manifesteren. Als een haarbal te lang vastzit in de darmen, kan deze ervoor zorgen dat de darm beschadigd geraakt en gaat afsterven. Dit is een levensbedreigende situatie voor de kat en moet meteen chirurgisch door een dierenarts verholpen worden, zoniet zal de kat hieraan sterven. Een haarbal die vastzit in de slokdarm kan ook hier permanente schade en littekenweefsel veroorzaken.

Darmobstructie t.g.v. een haarbal bij een katDarmobstructie t.g.v. een haarbal bij een kat

Hoe kunnen haarballen voorkomen worden?

Voor katten die gemakkelijk last hebben van haarballen, kunnen onderstaande tips nuttig zijn. Bespreek altijd eerst met uw dierenarts wat de beste behandeling is voor uw kat.

1) Verbeter de toestand van vacht en huid

 • Kam dagelijks de losse haren uit de vacht van uw kat.
 • Gebruik een vochtige doek om de weggevlogen haren achteraf op te ruimen zodat uw kat deze niet inslikt.
 • Het trimmen van de vacht van langharige katten kan noodzakelijk zijn.
 • Laat uw kat controleren op aanwezigheid van pijn wanneer het dier zich op 1 specifieke wasplaats focust.

2) Gebruik op regelmatige basis producten tegen vlooien en teken.

3) Probeer mogelijke stressfactoren te achterhalen (ziekte, gebrek aan privacy, veranderingen in het huishouden, te weinig voeder-, drink- of kattenbakken, ...).

4) Verbeter de intestinale motiliteit:

 • Voeder in kleine hoeveelheden
 • Anti-haarbalvoedingen bevatten een hoger percentage aan vezels en onverteerbare vetten. Hierdoor wordt de darmmotiliteit en passage van haren verbeterd.
 • Anti-haarbalgels helpen om de haren beter door de darmen te laten glijden maar mogen net zoals de voeding niet gebruikt worden zonder de oorzaak van de haarballen aan te pakken.
 • Ook medicatie die de maaglediging verbetert, kan gebruikt worden om haarballen te verminderen.