Katten De seniorkat

Tegenwoordig leven katten steeds langer dankzij de vooruitgang binnen de diergeneeskunde, de beschikbaarheid van meer geneesmiddelen en kwalitatief betere voeding. Doordat ze ouder worden, krijgen ze echter meer last van ouderdomsverschijnselen. Om de eventuele ouderdomskwaaltjes tijdig te ontdekken, is het aangewezen om uw kat vanaf de leeftijd van 7 jaar regelmatig door een dierenarts te laten nakijken. Daarom biedt onze praktijk u het senior consult aan. 
Tijdens een senior consult wordt uw dier klinisch volledig nagekeken door de dierenarts aan de hand van een vaste check-list. Tijdens dit klinisch onderzoek worden onder andere de volgende zaken nagekeken:

  • gebitscontrole
  • gewichtscontrole
  • inspectie huid en vacht
  • controle van ogen en oren
  • auscultatie hart en longen
  • controle bewegingsstelsel
  • controle zenuwstelsel

We voeren ook een bloedonderzoek uit waarbij we de nieren, de lever, de rode en witte bloedcellen en de schildklier testen. Uw kat dient daarom voor een senior consult nuchter te zijn (12u geen eten voor de afspraak, water mag wel). Ook wordt er een urine-onderzoek verricht. Hiervoor dient u zelf een urinestaal mee te brengen van uw dier (vraag onze assistentes voor tips) of nemen we onder echobegeleiding een urinestaal af.

Heel belangrijk bij oudere katten is het meten van de bloeddruk. Veel katten lijden aan een hoge bloeddruk. In de beginfase zult u als baasje hier nauwelijks iets van merken. Wanneer de bloeddruk langdurig hoog blijft, kan de kat o.a. blind worden, onrustig zijn, afvallen, hartproblemen krijgen en zich niet lekker voelen. Het meten van de bloeddruk gebeurt bij ons op de praktijk d.m.v. een Dopplermeting. Dit is de meest betrouwbare manier om de bloeddruk te meten en is volledig pijnloos voor de kat. Wanneer de bloeddruk te hoog blijkt, kan hiervoor medicatie opgestart worden.

Wij geven u advies over hoe u de levenskwaliteit van uw kat kan verbeteren aan de hand van een eventuele behandeling of voedingsaanpassing. 

Heeft u nog vragen omtrent dit senior consult, aarzel dan niet om ons te contacteren!