Katten Pancreatitis

De pancreas of alvleesklier is een belangrijk orgaan in de buik dat instaat voor de aanmaak van verschillende verteringssappen. Deze verteringssappen worden aangemaakt in het exocrien gedeelte van de pancreas. Het endocrien gedeelte staat in voor de productie van hormonen die belangrijk zijn voor de regulatie van de bloedsuikerspiegel.

Tijdens de maaltijd wordt de pancreas gestimuleerd om twee soorten verteringssappen vrij te stellen in de darm: amylase en lipase. Deze twee stoffen zorgen voor de vertering van zowel vetten als koolhydraten. 

Wanneer de pancreas ontstoken geraakt, stelt hij deze verteringssappen niet alleen in de darm vrij maar lekt hij ze ook binnenin zichzelf en in de buik. Hierdoor wordt de buik lokaal aangetast en wordt de ontsteking van de pancreas steeds erger. Een ontstoken pancreas op zich is al pijnlijk en door de lokale buikvliesontsteking wordt de pijn nog erger.

Een pancreatitis kan zeer acuut zijn maar kan ook aanslepen en chronisch worden.

Het acute stadium wordt gekenmerkt door:

  •         erge buikpijn
  •         braken
  •         sufheid
  •         anorexie
  •         diarree
  •         shock

In het chronische stadium zijn de symptomen meestal minder uitgesproken en minder specifiek en gaan vaak op en af. Mogelijke symptomen zijn:

  •         slechter eten
  •         vermageren
  •         af en toe braken
  •         (lichte) diarree

De oorzaak voor een pancreatitis is vaak niet te achterhalen. Wel is geweten dat vetrijke maaltijden de pancreas sterk stimuleren en hierdoor een ontsteking op gang kunnen brengen of kunnen verergeren. Andere oorzaken zijn o.a. tumoren, doorbloedingsstoornissen, medicatie, trauma, …

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de symptomen, een algemeen bloedonderzoek, een echografie van de pancreas en de rest van de buik en een specifieke bloedtest om het feliene pancreaslipase te bepalen. Deze laatste test is uiterst specifiek voor het opsporen van pancreatitis. Wij kunnen al deze testen zelf doen zodat we snel met zekerheid de diagnose kunnen bevestigen.

Vochttherapie is de sleutelfactor in het behandelen van een acute pancreatitis of een acute opstoot van de chronische vorm. Verder is pijnbestrijding cruciaal en moet worden overgeschakeld op een vetarme voeding om de pancreas te ontlasten. Patiënten die infuustherapie nodig hebben, moeten worden opgenomen op de praktijk gedurende één tot meerdere dagen, totdat de bloedwaarden genormaliseerd zijn en de pancreas tot rust is gekomen.