Knaagdieren Voeding

Cavia's hebben heel specifieke voedingsbehoeften. Omdat cavia's zelf geen vitamine C kunnen aanmaken, zijn ze volledig afhankelijk van hun voeding om te voorzien in dit essentieel vitamine. Een caviavoeding zal daarom steeds een hoog gehalte aan vitamine C bevatten. Groenten zoals bv. peterselie of paprika zijn ook rijk aan dit vitamine.

Let wel op! Vitamine C is vrij onstabiel en wordt snel inactief. Indien de voeding te lang bij de groothandel of in het rek van de winkel blijft staan, kan alle vitamine C uit het voer verdwenen zijn tegen dat u het koopt. Daarom raden wij steeds aan om extra vitamine C-druppels aan het drinkwater toe te voegen. Bij een tekort aan vitamine C kunnen we tal van problemen zien zoals vermageren, algemeen ziek zijn, bloedingen van de slijmvliezen, gewrichts- en tandproblemen.

Verder groeien, net als bij konijnen, de tanden van cavia's hun hele leven lang door. Het is daarom vooral belangrijk dat hun voeding voldoende vezels bevat voor het normaal afslijten van het gebit en de goede werking van het maagdarmstelsel. We zien in de praktijk regelmatig cavia's met problemen die te wijten zijn aan verkeerde voeding.

De hoofdvoeding van een cavia bestaat uit hooi (of gras) van een goede kwaliteit, aangevuld met verse groenten (bv. andijvie, witloof, loof van wortels, broccoli, paprika, …) en 1 à 2 theelepels pellets per dag. Wanneer u uw cavia teveel pellets geeft, zal hij zijn hooi laten staan en zijn korrels eten, zodat hij te weinig voedingsvezels binnen krijgt. Op onze praktijk is een goede pelletvoeding verkrijgbaar. Deze heeft als groot voordeel dat alle brokjes er hetzelfde uitzien en dezelfde voedingsstoffen bevatten. Zo kunnen cavia's niet enkel de zaden of brokjes eten die ze het lekkerst vinden zoals vaak bij commerciële diëten. Deze commerciële voedingen bevatten meestal ook teveel eiwitten, te weinig vezels en zorgen voor onvoldoende slijtage van het gebit.

Voor cavia's is een goede voeding en preventief vitamine C supplementeren dus de boodschap!