Knaagdieren Huisvesting

Cavia's kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden, ook in de winter. Een cavia die buiten leeft, heeft een droge en winddichte schuilplaats nodig met volop hooi of stro zodat hij zich goed warm kan houden. Cavia's die gewend zijn om binnen te zitten, kunnen niet zomaar buiten gezet worden in de winter. Hun vacht is dan onvoldoende dik om de koude aan te kunnen. Hetzelfde geldt voor cavia's die oorspronkelijk buiten zaten, maar vanwege ziekte meer dan 1 week hebben binnen gezeten. Deze dieren worden best eerst een 2- à 3-tal weken in een onverwarmde ruimte gezet (zoals bv. de garage) zodat hun lichaam de tijd krijgt om zich aan te passen. In de zomer zijn cavia's gevoelig voor hoge temperaturen. Zorg steeds voor schaduw in het hok zodat het dier ervoor kan kiezen om koelere plaatsen op te zoeken. 

Cavia's zijn echte groepsdieren. Het liefst hebben ze gezelschap van een andere cavia maar een ander knaagdier of konijn wordt soms ook aanvaard. Dan moeten er wel maatregelen genomen worden wat betreft de voeding want cavia's en konijnen hebben volledig andere voedingsbehoeften. In de natuur leven cavia's in groepen. In gevangenschap kunnen we dat het beste nabootsen door 1 mannetje (beertje) met meerdere vrouwtjes te laten samenwonen (zijn harem). U laat het beertje dan best castreren omdat de familie anders al snel erg groot zou kunnen worden. 

We raden af om twee beertjes samen te zetten. Soms kan dat goed gaan, vooral bij broertjes die al hun hele leven samenzitten, maar soms kan dat ook ontaarden in gevechten. De combinatie van verschillende vrouwtjes zonder mannetje is natuurlijk ook goed mogelijk.