Knaagdieren Tandproblemen

Regelmatig zien wij op de praktijk gebitsproblemen bij cavia's. De tanden van een cavia groeien nl. zijn hele leven door. Indien de tanden dus te weinig afslijten door bv. foutieve voeding of te weinig vitamine C, kunnen er snel grote problemen optreden.

De symptomen van gebitsproblemen kunnen erg variëren. Het eerste wat vaak opvalt, is dat de cavia zal vermageren. Daarom laten wij onze tandpatiënten wekelijks wegen. Valt de cavia teveel af, bv. 30 gram voor een cavia van 1kg dan weet u dat u best op consultatie komt voor tandcontrole. Het is sowieso steeds aan te raden om het gewicht van uw cavia regelmatig op te volgen.

Andere tekenen van tandproblemen zijn: niet eten of moeilijk voedsel opnemen, tandenknarsen, speekselen, een natte kin, een zwelling ter hoogte van de onderkaak, abcessen, veel eten morsen, ... Belangrijk om te onthouden is dat de snijtanden van een cavia NOOIT geknipt mogen worden. Dan bestaat de kans dat de snijtand overlangs splijt omdat er tijdens het knippen een zeer grote kracht wordt uitgeoefend op deze kleine tandjes. Meestal zijn te lange snijtanden bij de cavia het gevolg van een probleem ter hoogte van de kiezen en wordt enkel in extreme gevallen overgegaan tot het slijpen van de snijtanden.

De kiezen van een cavia staan onder een hoek van ongeveer 30 graden ingeplant in de boven- en onderkaak. Meestal ontstaan tandpunten bij de cavia ter hoogte van de voorste kiezen. Omdat deze schuin ingeplant staan is het daardoor mogelijk dat de tanden een brug over de tong vormen zodat de tong amper nog kan bewegen of de bovenste kiezen wonden in de wang kunnen veroorzaken. Deze cavia's krijgen problemen met het opnemen van hun voedsel.

Zijn er tandpunten vastgesteld bij uw cavia? Dan zullen deze moeten verwijderd worden. Een tandpunt kan erg pijnlijk zijn waardoor de cavia anders gaat kauwen en de gebitsproblemen nog verergeren. In het ergste geval stopt het dier zelfs met eten. Om tandpunten te verwijderen wordt de cavia onder narcose gebracht (zie het stukje over anesthesie). Daarna zal de tandpunt met een klein boortje vlakgeschuurd worden, zodat alle kiezen weer netjes en onder de juiste hoek op elkaar passen. Indien de cavia ook wonden heeft in de mond, zullen antibiotica en pijnstillers worden gegeven. Soms is het ook noodzakelijk een röntgenfoto te maken van het gebit zoals bij een abces of zwelling van de onderkaak, om na te gaan of een tand dit probleem heeft veroorzaakt. Voor het nemen van deze foto's beschikken we over speciale röntgenapparatuur voor cavia's en konijnen.