Knaagdieren Steriliseren en castreren

Bij vrouwelijke dieren kunnen melkkliertumoren, baarmoederontsteking en vooral ovariële cystes voorkomen. Hoewel de anesthesie bij cavia's een grotere risicofactor is dan bij de andere diersoorten, adviseren wij toch om een zeugje te laten steriliseren. 

Ook beertjes kunnen gecastreerd worden. Beertjes kunnen vruchtbaar zijn vanaf de leeftijd van 3 maanden en worden best voor deze periode gecastreerd als ze met een zeugje samen zitten. Vanaf het moment dat de testikels voelbaar zijn kan uw cavia gecastreerd worden. Deze ingreep wordt soms ook aangeraden voor erg agressieve mannetjes.

Natuurlijk houdt het opereren van een cavia steeds een risico in. Bij het stukje over anesthesie kan u lezen wat wij doen om de anesthesie zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Het castreren of steriliseren van een cavia is iets duurder als je dit vergelijkt met bv. een kat. Dit komt omdat het metabolisme van een cavia helemaal anders is dan dat van een hond of kat. Zo kan men met de anesthesiemiddelen die nodig zijn om een cavia te castreren bijna 3 katers onder anesthesie brengen. Verder wordt de operatie bij cavia's ook anders uitgevoerd omdat zij een open lieskanaal hebben, hierdoor is er meer materiaal nodig dan bij andere diersoorten.